Január 26-án, szombaton este az Oroszlánosban

Névtelen_2.jpg

HTML

Facebookon is vagyunk!

Mi újság Tállyán?

„Tállya egyedülálló építészeti és természeti adottságokkal rendelkezik és még mindig élő és összetartó közösséggel büszkélkedhet. Bár kétségtelen, hogy amíg a mádi dűlők neveit ma már kívülről fújják a borrajongók, addig a tállyaiak közül jó, ha egyet-kettőt fel tud idézni, az idők gyorsan változhatnak. Tállya a jövő hegyaljai települése.”
(Alkonyi László)

Kérdése van? Írna belénk/nekünk? E-mail: tallyabor[a]gmail.com

Tállya a Wikipédián
Tállya a Mandiner borrovatában
Tállya az Irodalmi Jelenben
Tállya honlapja

Szent Vencel-nap: borkóstolás, koncertek és ünnepi szentmise

2012.09.08. 11:16 tállyi

szentvencelnap.jpg

Szeptember 29-én, szombaton délelőtt 10 órától kinyílnak a tállyai pinceajtók, hogy változatos kulturális és gasztronómiai kínálattal hívják kóstolni a tokaji borok kedvelőit!

Újdonság, hogy egy 1000 forintért megvásárolható Borútlevéllel minden résztvevő tállyai pincészetnél két bort – egy szárazat és egy édeset – lehet megkóstolni a megszokott féldecis kóstolási mennyiségben. A szombati nap programja tehát adott: legalább húszféle bort végigkóstolni nem kis feladat. A borok mellé a pincék a környékre jellemző ételeket kínálnak. A résztvevő pincék: Palota borház, Európa centruma pinceborozó, Bagolyvár pincészet, Hollókői Mihály pincészete, Homoky pincészet, Oroszlános borvendéglő és Szirmay Kúria szőlőbirtok, Szent Benedek pincészet, Vineum borház, Pintes vendégház.

14 óra - Magyar nóták az Európa centruma pinceborozóban
14-17 óra - Élő jazz az Oroszlános borvendéglőben
16.30 óra - Machine Gun bluestrió koncertje a Homoky pincénél
19 óra - Sebestyén Márta és a Gryllus-testvérek koncertje a római katolikus templomban
20.30 óra - Bohemian Betyars koncertje a Homoky pincénél

Szeptember 30-án, vasárnap 11 órakor szőlős búcsú, szentmise, szentbeszéd, a borrendek felvonulása és borszentelés lesz a római katolikus templomban. A szentmisét Mikolai Vince pápai prelátus celebrálja, közreműködik a Nyíregyházi Társszékesegyház Bárdos Lajos Kórusa.

+ + + + + + + + + + + + + + + + + + + +

Palota Borház

A tállyai borászat múltja és jelene: látogatás a 400 éves, történelmi Rákóczi-pincében, valamint a reduktív borászati technológiára épített borászati üzem bemutatása. A borok mellé kóstolhatók a borház gazdaságának magyar őshonos állataiból készített remekei, többek közt a szürkemarha-szalámi, mangalicaszalámi, kolbász, szalonna, valamint birkapörkölt számadó juhász módjára.

Európa Centruma pinceborozó

Kézi darálás, taposás, sajtolás – vegyen részt a csemegeszőlő-szüreten egész nap, amíg még van szőlő! Természetesen zene is lesz a muskotályhoz: egész nap tárogatós művész játszik a vendégeknek, 14 órától pedig igazi magyar nóták csendülnek fel az udvaron. A házigazda ajánlata: gulyásleves gazdagon Pali bácsi módra.

Bagolyvár pincészet

A Bagolyvárban 400-500 éves időutazásban vehet részt, hiszen lehetőség nyílik a Bagolyvár-kúria és Tállya egyetlen magánkézben lévő műemlék lakóházának meglátogatására. Ugyanitt egész napos borbemutató Vencel-napi talizmánnal. A háziasszony ajánlata a finom borok mellé: tállyai töltött káposzta.

Hollókői Mihály pincészete

Egész napos borbemutató a pincében hagyományosan készült száraz borokból és borkülönlegességekből. A borász ajánlata: hegyaljai sült sertéstarja és tállyai paraszttál.

Homoky pincészet

Milyen a tállyai bor? Borbemutató a pincében egész nap, a gyöngyözőbortól az aszúig. 16.30-kor a Machine Gun-bluestrió lép fel az udvarban, 20.30-kor pedig a Bohemian Betyars zenekar húzza a talpalávalót. A házigazda ajánlata: frissen készített zempléni finomságok a kertből és a piacról.

Dudovics István pincészete

Egész napos borbemutató a Dudovics-pincében. Kóstolja meg, és fedezze fel a tállyai dűlők közti különbséget!

Oroszlános borvendéglő

Az Oroszlános Borvendéglő 12 órától várja vendégeit a világörökségileg védett 400 éves Szirmay Kúriában. Az udvaron 12-17 óra között élő jazz zene szól a tokaji Jazz Tábor előadásában, ezalatt három tállyai pince borait kóstolhatják: a Szent Benedek Pincészet, a Vineum Borház és a Szirmay Kúria mutatja meg, mit gondol Tállyáról. A vendéglő a borozáshoz különféle borfalatokat kínál saját sütésű kenyérrel, és külön a Szent Vencel-napra komponált ebéddel is készül az étterem díjnyertes konyhája.

Pintes vendégház

Egész napos borbemutató két hagyományos tállyai pince bejárásával. A házigazda ajánlata: kemencében készített vendégváró falatkák és helyben készült Pintes-pörkölt.

+ + + + + + + + + + + + + + + + + + + +

A pincék programjain kívül számos látnivaló van még Tállyán. A szombati napon reggel 7 órától délután 15 óráig Kalina Gábor kádármester műhelyében bemutatót tart a hordókészítésről, és mesél annak hagyományairól is. A Szent Vencel-nap alkalmából délelőtt 10 órától nyitva tart Encsy György ásvány- és kőzetgyűjteménye, a református templom, az evangélikus templom - ahol Kossuth Lajost megkeresztelték -, a római katolikus templom, a Mailloth-kastély - benne a Lavotta-emlékszobával és a közép-európai művésztábor gyűjteményével -, az önkormányzat alagsorában található Tállyai Borok Háza és a Nagy Károly-ház kiállítása.

A Szent Vencel-nap A3-as plakátját itt tölthetik le. Facebook-esemény itt van.

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: turizmus furmint borút bagolyvár hollókői mihály palota borház oroszlános borvendéglő tállya szent vencel nap római katolikus templom homoky pincészet hollókői pincészet európa centruma pinceborozó tállyai borok háza dudovics istván pintes vendégház

A bejegyzés trackback címe:

https://tallya.blog.hu/api/trackback/id/tr684756226

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.09.08. 14:21:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása