Január 26-án, szombaton este az Oroszlánosban

Névtelen_2.jpg

HTML

Facebookon is vagyunk!

Mi újság Tállyán?

„Tállya egyedülálló építészeti és természeti adottságokkal rendelkezik és még mindig élő és összetartó közösséggel büszkélkedhet. Bár kétségtelen, hogy amíg a mádi dűlők neveit ma már kívülről fújják a borrajongók, addig a tállyaiak közül jó, ha egyet-kettőt fel tud idézni, az idők gyorsan változhatnak. Tállya a jövő hegyaljai települése.”
(Alkonyi László)

Kérdése van? Írna belénk/nekünk? E-mail: tallyabor[a]gmail.com

Tállya a Wikipédián
Tállya a Mandiner borrovatában
Tállya az Irodalmi Jelenben
Tállya honlapja

Szüret 2012 - Homoky András

2012.11.05. 07:30 tállyi

homoky_andras.jpg

Felkértünk tállyai borászokat és pincészeteket, értékeljék, milyen volt a 2012-es szüreti év. A kérdések alapjául a Művelt Alkoholistán és utódlapján, a Gault&Millau-n megszokott kérdéseket vettük alapul. Elsőként a családi birtokát 1886-ig visszavezető, hét hektáron gazdálkodó Homoky András válaszolt.

Tízes skálán osztályozva milyennek értékeli a 2012-es évet?

Nyolc. Száraz borok tekintetében kiváló volt az évjárat, de mivel Tokaj-Hegyalján a nagy évjáratokban van aszú, ezért teszem csak nyolcasra. Tíz pontot 1972-nek, 1988-nak és 1993-nak adnék csak. Kilenc pontot 1999-nek, 2000-nek, 2002-nek és 2003-nak adnék.

Melyik fajtának kedvezett az évjárat a leginkább?

Ilyen szép sárgamuskotály ritkán van, mint idén. Illatát és zamatanyagát az ilyen években lehet a legszebben kihozni, mert ha beaszúsodik, ott a botritisz megváltoztatja ezeket. A furmint is nagyon szép volt, de október 5-10 között elindult egy nem túl egészséges rothadási folyamat, ami sajnos nem aszúsodást hozott. Utána jött a jó idő és elindult az aszúsodás, de mire befejeződött volna, tönkretette a vagy 40 mm-es eső.

Melyik fajta szenvedett?

Egy sem szenvedett igazán, esetleg a hárslevelű – de csak olyan helyeken, ahol a talajnak rossz a vízháztartása.

Mennyire jelent meg a botritisz a szőlőben, és készül-e idén szamorodni vagy aszú?

Szinte csak október 5-10 között jelent meg. Szamorodnit lehet belőle készíteni, aszút csak Tokaj- Hegyalja egyes részein. Én amit láttam Tállyán aszúszemet, abból nem készítenék aszút.

2008-től 2011-ig bezárólag milyennek értékeli az évjáratokat (tízes skálán)?

2008: 6 – Nem nagyon terheltem a szőlőt, de olyan nagy volt a termés, hogy gyengébben fejlődtek ki a borokban az ízek.

2009: 7 – Alacsonyak voltak a mustfokok, de volt valamennyi aszú.

2010: 2 – Még az 1981-es sem volt ilyen rossz év, reméljük, még egy ilyen nem lesz.

2011: 8 – Teljesen olyan volt, mint az idei, csak kevesebb volt ősszel a csapadék.

Ha 2011-ből egyetlen bort kellene kiválasztania, amely a pincészetet képviselheti, melyik volna az?

A kései szüretelésű hárslevelűmet. Mivel aszúsodás nem volt, kint hagytam egy kevés szőlőt késeinek, amiből egy szép bor született.

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: szüret tállya szüret 2012 homoky andrás

A bejegyzés trackback címe:

https://tallya.blog.hu/api/trackback/id/tr864885433

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szüret 2012 2012.11.05. 09:51:02

Ilyen szép sárgamuskotály ritkán van, mint idén. Illatát és zamatanyagát az ilyen években lehet a legszebben kihozni.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása