Felkértünk tállyai borászokat és pincészeteket, értékeljék, milyen volt a 2012-es szüreti év. A kérdések alapjául a Művelt Alkoholistán és utódlapján, a Gault&Millau-n megszokott kérdéseket vettük alapul. Negyedikként Kovács Zoltán, a Disznókő Szőlőbirtok borásza és a tállyai Történelmi Borút Egyesület elnöke válaszolt kérdéseinkre - utóbbi minőségében.
Tízes skálán osztályozva milyennek értékeli a 2012-es évet?
Szerintem 8-as.
Melyik fajtának kedvezett az évjárat a leginkább?
Talán a hárslevelű.
Melyik fajta szenvedett?
Nem igazán mondhatom, hogy szenvedtek a fajták. A zéta viszont csak a furmint után kezdett aszúsodni, sokkal később, mint szokott.
Mennyire jelent meg a botritisz a szőlőben, és készül-e idén szamorodni vagy aszú?
A botritisz későn jött, de nagy mennyiségben, amikor a bogyók érettsége előrehaladott volt. Sok aszú és szamorodni készül az éven.
2008-től 2011-ig bezárólag milyennek értékeli az évjáratokat (tízes skálán)?
2008 - 8;
2009 - 9;
2010 - 7;
2011 - 8.
Ha 2011-ből egyetlen bort kellene kiválasztania, amely a pincészetet (jelen esetben a borászt) képviselheti, melyik volna az?
A Disznókő 6 puttonyos 2011-es furmint aszúja.