Felkértünk tállyai borászokat és pincészeteket, értékeljék, milyen volt a 2012-es szüreti év. A kérdések alapjául a Művelt Alkoholistán és utódlapján, a Gault&Millau-n megszokott kérdéseket vettük alapul. Másodikként a családi birtok borászi teendőit apjától átvevő 21 éves Hausel Dóra válaszolt.
Tízes skálán osztályozva milyennek értékeli a 2012-es évet?
Szerintem a 2012-es év rendkívül jónak mondható. Én 8-ra értékelném.
Melyik fajtának kedvezett az évjárat a leginkább?
Szerintem leginkább a furmintnak kedvezett. Nagyon jót tett a csapadék és napsütésben sem volt hiány nyáron. Rendkívül lédús, illatos, karakteres szőlőből készíthetünk az éven kiváló minőségű borokat.
Melyik fajta szenvedett?
Személyes véleményem alapján nálunk sajnos a hárslevelű nem azt hozta, amit elvártunk volna tőle. Kevés is volt belőle. A bogyói igen kicsik és jelentéktelenek voltak, a lényereség pedig egyszerűen egyenlő volt a nullával.
Mennyire jelent meg a botritisz a szőlőben, és készül-e idén szamorodni vagy aszú?
Szerencsések lehetünk, mert az elmúlt éveket hátra hagyva a mostani év igazán jót tett a szőlősgazdáknak. Az aszúsodás csak egyes dűlőkben teljesedett ki. Ami azt jelenti, hogy amíg Mádon vagy Rátkán kitűnően aszúsodott, addig a tállyai szőlőkről nem mondható el ugyanez, de ez csak az én véleményem. Mindenhol mást és mást tapasztalnak.
2008-től 2011-ig bezárólag milyennek értékeli az évjáratokat (tízes skálán)?
A 2008-as és 2009-es évek igen jónak mondhatók. Még ekkor lehetett igazán jó borokat készíteni, akár aszúkat, akár egy jó furmintot, Én egy jó 9-re értékelném mindkettőt. A 2010-es év szerintem egészen elképesztő volt, a sok eső mindent tönkretett. Ahogyan sorban rohadtak le a szőlőfürtök, az ember csak nézte, hogyan megy tönkre minden. Szerencsés, akinél ez másképp volt. Én egy nagy 0-ra értékelem 2010-et. A 2011 egy fokkal volt jobb, mint a 2010-es év, mert a szőlőnek még idő kellett ahhoz, hogy reagáljon és újra felvegye a ritmust az idővel, és be kellett pótolnia a lemaradást. Én egy 4-re értékelem.
Ha 2011-ből egyetlen bort kellene kiválasztania, amely a pincészetet képviselheti, melyik volna az?
2011-es száraz furmintot, és az általam készített 6 puttonyos aszút, amiből igen kevéske sikeredett, csak egy 50 literes ballonnal.