Felkértünk tállyai borászokat és pincészeteket, értékeljék, milyen volt a 2012-es szüreti év. A kérdések alapjául a Művelt Alkoholistán és utódlapján, a Gault&Millau-n megszokott kérdéseket vettük alapul. Elsőként a családi birtokát 1886-ig visszavezető, hét hektáron gazdálkodó Homoky András válaszolt.
Tízes skálán osztályozva milyennek értékeli a 2012-es évet?
Nyolc. Száraz borok tekintetében kiváló volt az évjárat, de mivel Tokaj-Hegyalján a nagy évjáratokban van aszú, ezért teszem csak nyolcasra. Tíz pontot 1972-nek, 1988-nak és 1993-nak adnék csak. Kilenc pontot 1999-nek, 2000-nek, 2002-nek és 2003-nak adnék.
Melyik fajtának kedvezett az évjárat a leginkább?
Ilyen szép sárgamuskotály ritkán van, mint idén. Illatát és zamatanyagát az ilyen években lehet a legszebben kihozni, mert ha beaszúsodik, ott a botritisz megváltoztatja ezeket. A furmint is nagyon szép volt, de október 5-10 között elindult egy nem túl egészséges rothadási folyamat, ami sajnos nem aszúsodást hozott. Utána jött a jó idő és elindult az aszúsodás, de mire befejeződött volna, tönkretette a vagy 40 mm-es eső.
Melyik fajta szenvedett?
Egy sem szenvedett igazán, esetleg a hárslevelű – de csak olyan helyeken, ahol a talajnak rossz a vízháztartása.
Mennyire jelent meg a botritisz a szőlőben, és készül-e idén szamorodni vagy aszú?
Szinte csak október 5-10 között jelent meg. Szamorodnit lehet belőle készíteni, aszút csak Tokaj- Hegyalja egyes részein. Én amit láttam Tállyán aszúszemet, abból nem készítenék aszút.
2008-től 2011-ig bezárólag milyennek értékeli az évjáratokat (tízes skálán)?
2008: 6 – Nem nagyon terheltem a szőlőt, de olyan nagy volt a termés, hogy gyengébben fejlődtek ki a borokban az ízek.
2009: 7 – Alacsonyak voltak a mustfokok, de volt valamennyi aszú.
2010: 2 – Még az 1981-es sem volt ilyen rossz év, reméljük, még egy ilyen nem lesz.
2011: 8 – Teljesen olyan volt, mint az idei, csak kevesebb volt ősszel a csapadék.
Ha 2011-ből egyetlen bort kellene kiválasztania, amely a pincészetet képviselheti, melyik volna az?
A kései szüretelésű hárslevelűmet. Mivel aszúsodás nem volt, kint hagytam egy kevés szőlőt késeinek, amiből egy szép bor született.