Szent Vencel-napon többek közt Tállyán járt az NDR német televízió, akik szüret idején egyórás tévéműsort forgattak a tokaj-hegyaljai borvidékről. A műsor amellett, hogy részletesen és érthetően mutatja be Hegyalját, figyel a részletekre is: a szürettől kezdve az aszúkészítésen és a nemespenészes pincéken át a borok érleléséig mindent megmutat a nézőnek.
És ami ennél is jobb: bemutatja, hogy Tokaj-Hegyalja nemcsak a borról szól - annál jóval több. Az adásban számos tállyai helyszín szerepel: az elején Ádám József, a Szent Benedek pincészet borásza a tállyai Nyírjes-dűlő tetején ismerteti a tokaji szőlőfajtákat és az aszúsodott bogyókat, majd Gergely Miklós, az Oroszlános borvendéglő tulajdonosa mesél a slowfoodról és az étteremről, ezt követően pedig a Szent Vencel-napi hagyományokról van szó.
A műsort németül tudóknak vagy tanulóknak érdemes végignézni, ritkán látni ilyen jól összeszedett és szépen fényképezett tartalmat Tokaj-Hegyalja ügyében. Akit csak egy-egy rész érdekel, görgessen ezekre az idősávokra:
Kezd: Ádám József, Szent Benedek Pincészet, Tállya
04:30 Általános bemutatása a vidéknek
06:55 Borlovagrendi rendezvény
07:07 Oremus Szőlőfeldolgozás
11:05 Miklósi András kádármester
13:55 Oremus aszúkészítés
14:40 Kulturális háttér
17:52 Szepsy István
21:50 Oremus borérlelés
24:55 Oroszlános Borvendéglő Tállya
29:17 Szent Vencel-nap Tállya
30:23 Pendits Abaújszántó
34:38 Rátka, svábok
39:11 Prácser Hajnalka
Az NDR A tokaji titka című tévéműsorát itt nézheti meg.