Január 26-án, szombaton este az Oroszlánosban

Névtelen_2.jpg

HTML

Facebookon is vagyunk!

Mi újság Tállyán?

„Tállya egyedülálló építészeti és természeti adottságokkal rendelkezik és még mindig élő és összetartó közösséggel büszkélkedhet. Bár kétségtelen, hogy amíg a mádi dűlők neveit ma már kívülről fújják a borrajongók, addig a tállyaiak közül jó, ha egyet-kettőt fel tud idézni, az idők gyorsan változhatnak. Tállya a jövő hegyaljai települése.”
(Alkonyi László)

Kérdése van? Írna belénk/nekünk? E-mail: tallyabor[a]gmail.com

Tállya a Wikipédián
Tállya a Mandiner borrovatában
Tállya az Irodalmi Jelenben
Tállya honlapja

Abaújhoz csatolták Tállyát

2012.08.14. 11:18 tállyi

Névtelen.jpg

Megjelent a Magyar Közlönyben a kormány 218/2012. (VIII. 13.) rendelete a járási hivatalokról, melyben csodálkozva láttuk, hogy a tállyai képviselő-testület és polgármester döntése nyomán a mindig is zempléni Tállya nem a szerencsi, hanem az abaúji gönci járáshoz tartozik 2013-tól. A tokaj-hegyaljai települések közül még Abaújszántó tartozik Gönchöz, a többiek Szerencsre, Tokajba, Sátoraljaújhelyre vagy Sárospatakra járhatnak ezentúl ügyintézni.

A közigazgatási minisztérium honlapja következőket írja a járási rendszerről:

A vidéki embereknek nagy segítség lesz majd, hogy lakóhelyükhöz közel, rugalmasabb időbeosztással, könnyebben tudják majd az olyan ügyeket is intézni, amelyekért eddig a megyeszékhelyre kellett utazniuk. Az ügyintézésre a járási hivatalok részeként működő, hétfőtől-péntekig 8 órától 20 óráig nyitva tartó kormányablakokban vagy a településre kirendelt ügysegéd által lesz lehetőség. Elsősorban okmányirodai feladatokat, a gyermekvédelmi- és gyámügyeket, valamint egyes szociális, környezetvédelmi, természetvédelmi igazgatási ügyek intézését veszik át a településektől a 2013-ra megalakuló járási hivatalok. Jövő évtől a járási hivatalokon belül szakigazgatási szervként működik a járási gyámhivatal, a járási állategészségügyi és élelmiszer-ellenőrző hivatal, a járási földhivatal, a járási munkaügyi kirendeltség.

A Google Maps adatai szerint a Tállya-Gönc távolság közúton 31,6 kilométer és 42 perc távolság, a Tállya-Szerencs út 10 kilométer és 16 perc. A MÁV menetrendje szerint a Tállya-Gönc táv abaújszántói átszállással 56 perc, csakhogy napi kétszer jár csak a vonat. Ahhoz, hogy délelőtt ügyeket lehessen intézni, már a 04.37-es vonattal el kell indulni, hiszen a 14.37-essel már nem biztos, hogy odaérünk zárás előtt. A Tállya-Szerencs viszonylatban ugyanakkor kilencszer jár a vonat, és csak 18 perc a menetidő. Busszal 17 perc innen Szerencs és jó óránként van kapcsolat, Gönc abaújszántói átszállással egy óra, de 1 óra 47 perc is lehet. Két ésszerű buszjárat van: az egyik 6.25-kor indul és 7.30-ra ér Göncre, a másik 10.25-kor indul és 11.30-ra ér oda.

Gyakorlatilag ésszerűbb a megyeszékhelyre, Miskolcra utazni, hiszen nagyságrendileg ugyanekkora a távolság, csak ott jóval több szolgáltatás, hivatal, elintéznivaló, bevásárlási lehetőség van. A Szerencshez tartozás nemcsak a praktikum, hanem a történelmi hagyományok miatt is sokkal értelmesebb lett volna, hiszen Tállya mindig is Zemplén vármegye része volt. Ennek a lépésnek nagyjából annyi értelme van, mint a világörökségből való kilépés tervének: semmi.

FRISSÍTÉS (08.15.): Találtunk egy áprilisi videót, amiben Osika József tállyai polgármester a szerencsi városi televíziónak nyilatkozva arról beszél, miért éri meg szerinte a gönci járáshoz tartozni. Osika abban reménykedik, lesz egy kormányablak Abaújszántón. Koncz Ferenc szerencsi polgármester és országgyűlési képviselő ugyanakkor azon értetlenkedik, miért Göncöt választotta Tállya és Golop polgármestere és önkormányzati képviselő-testülete:

2 komment · 1 trackback

Címkék: önkormányzat golop közigazgatás zemplén szerencs abaúj járás tállya gönc osika józsef koncz ferenc

A bejegyzés trackback címe:

https://tallya.blog.hu/api/trackback/id/tr194711486

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.08.14. 11:27:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

birkási 2012.08.16. 11:05:42

Nem a kormány csatolta oda.
A terv szerint Tállya a szerencsi járáshoz tartozik.
A hülye polgármester és a képviselő-testület döntött így.
Sok önhitt, kevély, összeférhetetlen polgármester és a megvezethető képviselők, szopatják a saját választóik.

Sonaxka 2012.08.16. 23:16:46

Amit a cikk nem említ, de érdemes ezt is látni!!!

Tállya-Szerencs 310Ft
Tállya-Gönc 650 Ft

Ez a vonat, de a busz is ebben az árkategóriában van!
Óriási segítség, köszönjük!
süti beállítások módosítása